Број на текстови објавени денес: 64
MAZDA-CX3-09.2018
MAZDA-CX3-09.2018-Mobile

Можете ли да замислите да јадете сѐ што сакате без да се дебелеете?

Австралиските научници веруваат дека се близу до откритието како би можеле да јадеме сѐ што сакаме, а да не бидеме дебели. Имено, се покажало дека глувците одгледувани без генот RCAN1, не се дебелееле иако јаделе многу мрсна и калорична храна.

Со оглед на тоа што и луѓето го имаат тој ген, се надеваат дека истиот иновативен пристап би можел да функционира и кај луѓето со прекумерна тежина. На глувците им е давана различна храна која дебелее, а блокирањето на генот RCAN1 помогнало во претворањето на нездравата бела маст во поздрава кафена маст, велат научниците.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey