Број на текстови објавени денес: 64
MAZDA-CX3-09.2018
MAZDA-CX3-09.2018-Mobile

Премиерот Заев на свеченото отворање на автопатот Демир Капија – Смоквица: Овој автопат поврзува, и води кон ЕУ

Премиерот Заев предводеше владина делегација на свеченото пуштање во употреба на автопатот Демир Капија Смоквица и во своето обраќање истакна:

 

Почитуван директоре на директоратот за проширување, DG Near Кристијан Даниелсон

 

Почитуван амбасадоре Жбогар,

 

Почитуван министер за транспорт и врски во Владата на Република Грција Христос Спирцис

 

Почитувани вицепремиери и министри во Владата на Република Македонија, претставници на локалната самоуправа и дипломатски кор,

 

Почитувани гости и пријатели,

 

Денеска во серијата значајни проекти впишуваме уште еден што во изминатиот период ги реализира нашата земја.

 

Денеска ја пуштаме во функција делницата Демир Капија – Смоквица од автопатот „Пријателство“, и го завршуваме инфраструктурниот потфат што како патека за граѓаните се испружи до границата со нашиот сосед и пријател – Република Грција.

 

Со оваа делница, и со завршните работи на рехабилитацијата на делот на автопатот од Неготино до Демир Капија, го затвораме целосно делот од Паневропскиот Коридор 10, кој минува низ нашата земја, со едно современо и безбедно автопатско решение.

 

Секако, нема да пропуштиме да споменеме дека овој проект  го започна претходната влада, од огромна потреба на граѓаните. Ние тоа го препознаваме и го потенцираме.

Само ќе ја повторам нашата определба дека, без разлика на сите слабости и долгови што ги наследивме, Владата на Република Македонија даде збор дека ќе ги заврши сите започнати патни проекти во најбрзите можни рокови.

 

Нам денеска ни останува да го одбележиме крајот на сите градежни работи и во свечена атмосфера да им го предадеме на граѓаните на нашата земја и на граѓаните на Европа, делот од овој автопат кој им овозможува безбедно стигнување до сите дестинации на овој потег до границата со Република Грција и обратно.

 

Од тука, со поврзувањето со автопатните и другите инфраструктурни коридори во таа земја, да стигнат до своите бизнис дестинации, до своите пријатели, до местата за одмор. И обратно, граѓаните на Грција и граѓаните на светот да можат да циркулираат низ Македонија по модерни, современи и безбедни патишта.

 

Почитувани,

 

Минатата недела во Скопје го организиравме и успешно го реализиравме првиот „Дигитален Самит на Западен Балкан“. Сите гости, премиери, вицепремиери, министри, директори на најголемите телекоми, врвни експерти во дигиталната комуникација, го дадоа својот придонес за еден многу значаен процес во овој наш регион: Дигиталната трансформација и поврзувањето во регионот врз основа на е-економија, е-владини услуги, е-општество.

 

Процес за нови, подобри, поефикасни и поевтини услуги за граѓаните за нивните лични потреби, за потребите на поврзувањето на бизнис заедницата, за поврзувањето на нашите општествени заедници. Поврзувањето – како основен чекор за изедначување на нашите регионални стандарди со оние на Европската Унија кон која не водат сите патишта.

 

Овој автопат е еден од нив и во буквална смисла. Овој автопат поврзува, и води кон ЕУ!

 

Оваа делница од автопатот „Пријателство“ во себе ја има вградено и приказната, искрената приказна, за поддршка и соработката меѓу Република Македонија и Европската Унија.

 

Една од најјасните заложби на оваа Влада, е издигнувањето на Македонија како конструктивна точка која поврзува и сплотува во заедништво, оттаму, овој автопат е можеби една од најјаките симболики за тоа.

 

Нашата темелна вредност и определба, да ги издигнеме капацитетите на нашата земја на ниво достојно за да биде членка на ЕУ, е силна мотивација за усогласување на нашата, националната инфраструктурна стратегија, со онаа на Европската унија.

 

Да ги затвориме празнините во транспортните мрежи и да ги отстраниме тесните грла кои сè уште го попречуваат нормалното функционирање на внатрешните и на меѓународните ефикасни економски политики.

 

Добро развиена и меѓусебно поврзана патна инфраструктура е клучен фактор за економски раст.

 

Почитувани гости и пријатели, присутни на овој значаен настан,

 

Сакам да гледам на овој настан, на пуштањето во сообраќај на оваа супер модерна европска автопатна делница, како на дел, или уште повеќе, како на поттик и за пролетната градежна офанзива што ја отпочнаа институциите на Владата на Република Македонија, Министерството за транспорт и врски и Јавното претпријатие за државни патишта со поддршка на економските и финансиските ресори. Како на домашните, така и на меѓународните.

 

За капиталните инвестиции за 2018 година, издвоивме 1,43 милијарди денари повеќе од износот утврден со ребалансот во 2017 година.

 

Средства што ги насочуваме на унапредување на инфраструктурата: патна, железничка и енергетска се многу важни.

 

Нема да дозволиме катастрофални импровизации.

 

Ја започнавме изградбата, реконструкцијата и рехабилитацијата на патната инфраструктура на автопати, експресни и регионални патни проекти во вкупна должина од 800 километри и со вредност од 270 милиони евра.

 

Продолжуваме со изградба на автопатите Миладиновци – Штип и Кичево – Охрид.

 

Ја интензивиравме изградбата на пругата кон Бугарија, на делницата Куманово- Бељаковце со обезбедени 70 милиони евра грант од ЕУ и со дополнителни 60 милиони евра од Оперативната програма 2014-2017 од ЕУ за изградба на пругата кон Бугарија, на делницата Крива Паланка-Деве Баир.

 

Влеговме во овие проекти со многу научени лекции, но денеска повикувам да се инспирираме од добрите практики и од позитивните искуства. Особено во делот на остварувањата на инженерите, на градежните работници.

 

Од нивните вредни раце произлезе овој автопат. Современо и безбедно автопатно решение според највисоките европски стандарди за транспорт, патна комуникација и безбедност. Автопатна делница која ќе биде референца, решение за инспирација и за новите патни проекти во земјата.

 

Нашата неотповиклива и силна заложба за подобрување на поврзаноста во земјата и во регионот, а со тоа и со Европа, ќе донесе значителни подобрувања и зголемување на севкупната економија, што ќе доведе до раст, создавање работни места и вистинско подобрување на животот за сите наши граѓани.

 

Како и за сите клучни проекти од интерес за граѓаните, Владата ќе ги носи одлуките за големите инвестиции во инфраструктурата транспарентно и низ консултации со граѓаните и релевантните експерти.

 

На крајот, дозволете ми да изразам благодарност до Европската Унија и до Делегацијата на Европската Унија во Скопје за огромниот придонес и поддршка во реализацијата на овој проект.

 

Остануваме посветени заеднички и понатаму да го градиме нашето пријателство низ политичката соработка, но и низ соработката на вакви значајни проекти од непосреден интерес за граѓаните на Република Македонија и на граѓаните на Европа.

 

Голема благодарност и признание и за сите што непосредно работеа на овој сериозен и сеопфатен градежен патен проект.

 

На сите граѓани што од денеска ќе патуваат низ оваа делница им посакувам безбеден пат до нивните дестинации.

DSC_9490 DSC_9497 DSC_9322 thumbnail