Број на текстови објавени денес: 64
MAZDA-CX3-09.2018
MAZDA-CX3-09.2018-Mobile

Почина Златко Боурек, човекот кој го создаде Балтазар град

Во 89. година од животот почина хрватскиот академик Златко Боурек, сликар, вајар, костимограф, сценограф, режисер, автор на цртани и играни филмови, член на Хрватската академија на наука и уметност.

Тој уште додека студирал заедно со колегите ја основал познатата Загребска школа на цртаниот филм. Меѓу другото, тој беше и сценограф на култната анимирана серија „Професорот Балтазар“ за која тој го креираше измислениот Балтазар град.