Број на текстови објавени денес: 104
MAZDA-CX3-09.2018
MAZDA-CX3-09.2018-Mobile

Поефикасно од лекови: 10 проблеми кои успешно ги решаваат бананите

Иако можеби звучи чудно, постојат одредени проблеми кои бананите подобро ги решаваат отколку апчиња. Бананата не е само вкусна, туку е и добра за нашето здравје затоа што содржи голем број на витамини, протеини и други хранливи материи.
Студиите покажале дека бананите не се добри само за нашето здравје, туку и ја зголемуваат силата на телото и ја контролираат женската менструација, затоа пто се грижат за нивното здравје.

Со оглед на тоа што содржат голема количина на влакна, бананите нè штитат од болести.

Овие десет проблеми, бананите ќе ги решат подобро отколку некои медикаменти:

1. Бананата е многу добар избор на енергија со оглед на тоа што ни ја дава веднаш откако ќе ја изедеме и поради таа причина ги консумираат спортистите.

2. Бананата е многу добра во смалување на стресот. Таа содржи аминокиселини кои нè прават смирени и среќни. А тука се и калциумот и магнезиумот, кои нè заштитуваат од депресија.

3. Бананата исто така е добра и за срцето бидејќи содржи високо ниво на калциум и многу малку сол и со самото тоа помага кај високиот крвен притисок.

4. Една банана дневно ќе ја зголеми и силата на вашата меморија.

5. Бананата е добра и за анемични пациенти, затоа што содржи многу железо кое го зголемува нивото на хемоглобин во крвта.

6. Бананата исто така врши и регулација на хормоните во телото.

7. Бананата им помага и на бремените жени затоа што го одржува нивото на шеќер и така ја смалува утринската мачнина.

8. Поради високата хранлива вредност, бананата е во состојба и да ги контролира киселините во желудникот. Таа исто така создава посебен слој во стомакот кој ја намалува шансата од добивање чир на желудникот.

9. Бананата поседува и витамини, а шест од нив го одржуваат нивото на глукоза во крвта.

10. Поради големата количина на влакна, една банана наутро ќе спречи проблеми со запек.