Број на текстови објавени денес: 139
MAZDA-CX3-09.2018
MAZDA-CX3-09.2018-Mobile

Оваа билка е полековита од лукот и штити од инфаркт

Расте во почеток на пролетта, па веќе можете да го најдете ако прошетате периодов некаде во природа. Оваа самоникната шумска билка Allium ursinum, позната и како сремуш, див лук и шумски лук, често се нарекува и мечкин лук затоа што оваа билка ним им е вистински пролетен деликатес.

Ќе го препознаете по интензивниот мирис на „лук“, а не го заобиколувајте затоа што е силен природен антибиотик кој изобилува со витамин Ц, сулфурни соединенија и бројни други лековити состојки.

Многумина му даваат предност во однос на лукот, а за тоа имаат барем три причини: самоникнато е, не е третиран со пестициди, а и полековит е од лукот, се наведува во литературата за народна медицина.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.