Број на текстови објавени денес: 83
MAZDA-CX3-09.2018
MAZDA-CX3-09.2018-Mobile

Наскоро исплата на отштетите од пролетните мразови во 2016 и 2017 година

Lj.Nikolovski(8)

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство успеа да го одблокира процесот за исплата на штетите настанати од пролетните мразови во 2016-та и 2017 година и наскоро треба да почне исплатата на барањата за штета, најави денеска ресорниот министер Љупчо Николовски.

Тој нагласи дека постапките за 2016 година беа започнати од претходната влада, односно од општините кои беа водени од градоначалниците во претходниот мандат и тоа врз база на погрешен закон, не по Законот за земјоделство и рурален развој, туку по Законот за заштита и спасување.

– Предложивме акциски план до Владата со кој ги преземаме овие предмети и ги водиме по Законот за земјоделство и рурален развој и тие се веќе во процедура и во моментов се прават проценките од страна на Бирото за судски вештачења. Понатаму ќе бидат процесуирани во Платежната агенција – рече Николовски во одговор на новинарско прашање на денешната прес-конференција во Владата.

За постапките за штетите кои се случија од пролетниот мраз во април 2017 година тој посочи дека до крајот на септември се завршени проценките и обработката на барањата кои ги правеа подрачните единици на Министерството, а потоа 15.800-те предмети беа предадени на Бирото за судски вештачења.

– Со оглед на фактот што станува збор за мал капацитет на проценители со кои располага Бирото и огромна бројка на предмети, Владата неколку пати беше информирана за прогресот. Го обновивме договорот и се ангажираа надворешни проценители со цел проценките да бидат направени во најбрз можен рок. Пред седум до 10 дена од Бирото бевме информирани дека се комплетирани сите проценки за општините каде беа констатирани штетите од пролетните мразови – појасни Николовски.

По преземањето на предметите од Бирото, додаде тој, МЗШВ изработи информација за која се очекува мислење од надлежните институции по што ќе се најде на генерален колегиум на Влада. Потоа постапката ќе оди во Комисијата за економски сиситем и во најбрз можен рок Владата ќе треба да одлучи за процентот за исплата на штетите од пролетните мразови по што МЗШВ ќе ги препрати сите предмети до Агенцијата за финасиската поддршка на земјоделството и руралниот развој за да бидат исплатени.

– Побарав и добив мислење од Министерството за финасии во однос на средствата за исплата на овие штети и ми беше посочено дека исплатата ќе се врши или по однос на програмите на Платежната агенција или од резервите со кои располага државата – потенцира Николовски.