Број на текстови објавени денес: 0
MAZDA-CX3-09.2018
MAZDA-CX3-09.2018-Mobile

Мирисот на кафето го забрзува мисловниот процес

Плацебо ефектот на мирисот на кафе е реален и дури и тој може да делува врз вашиот мозок, наместо да испиете кафе.

Мирисот на кафе го поврзуваме со сонливо утро, но и со брзо будење и ставање на мозокот во работна состојба. Во голем процент, токму мирисот е тој што нè буди, а влијанието на кофеинот доаѓа потоа, откако ќе го испиеме.

Со ова се докажува дека често пиењето кафе е само навика која сме ја воспоставиле во текот на годините и дека доволно е само да помирисаме и да се разбудиме.