Број на текстови објавени денес: 0
MAZDA-CX3-09.2018
MAZDA-CX3-09.2018-Mobile

Кои се симптомите на дијабетес кај децата?

Нормално, имунолошкиот систем го штити човекот од вируси и бактерии. Но некои поединци имаат имунолошки систем кој не функционира најдобро, како во случајот на дијабетес кај децата и ги напаѓа клетките од панкреас кои произведуваат инсулин. Заради тоа во телото се создава малку или ниту малку инсулин.

Инсулинот е хормон кои произведува посебни клетки во панкреасот кои се стимулирани со шеќерот во крвта, јаглените хидрати и скроб. Откако варењето завршува, шеќерот или глукозата влегува во организмот за да ги нахрани клетките. Без инсулин клетките гладуваат, а шеќерот кој останува во крвотокот може да ги уништи другите органи. За да се нахрани телото мора да се потпре на други извори кои не се секогаш достапни или предизвикуваат оштетување на ткивата и органите.

Повеќе за ова на порталот „Мајка и дете“.