Број на текстови објавени денес: 1
MAZDA-CX3-09.2018
MAZDA-CX3-09.2018-Mobile

Кетогена диета за слабеење, но и за лекување

Кетогената диета е примарно смислена за лекување на пациенти кои боледуваат од епилепсија, но годините на истражување покажале дека таа има и други позитивни ефекти, па одделни стручњаци мислат дека е многу добра за нашиот организам во глобала, а особено за мозокот.

Кетогената и останатите слични диети кои се базираат на изгладнување, многу долго се користат во лекувањето на епилепсијата.

Во 1921 година др.Раул Гејлин ѝ ги претставил на Американската медицинска асоцијација неверојатно добрите резултати кои неколку деца ги добиле со изгладнување. Неговите пациенти имале температурни фрасови, а дејството на кетогената диета било долгототрајно.

Целиот текст можете да го прочитате ТУКА.