Број на текстови објавени денес: 57
MAZDA-CX3-09.2018
MAZDA-CX3-09.2018-Mobile

ЕКСКЛУЗИВНО:ФИЛИПЧЕ ВЕТИ , НО И ИСПОЛНА -ДОКТОРИТЕ ДОБИЈА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ПЛАТИ ПО ОСНОВ НА ДЕЖУРСТВА.

Министерот заа здравство Венко Филипче по неговото на значување ,на ден 28 декември, 2017 ,за прв пат во макеоднската историја ќе излезе со конкретни мерки за обовување на растурениот здравстевн систе, Филипче тигаш ќе ја даде следната изјава

-„Ќе направиме се, па и измени на законската регулатива за никогаш повеќе да не се повтори криза како оваа со инсулинот и сите лекови во иднина да се набавуваат дури и предвреме. Ќе направиме и целосна надградба на електронскиот систем во здравството за тој да ги опфати сите институции и да ја олесни работата и да ни овозможи многу поголем увид во состојбите.

– Сакаме да се подобри здравствената регулатива и тендерите за набавка на лековите да се распишуваат за подолг период наместо една година, како и да се распишуваат одреден период пред новата набавка, за никогаш повеќе да не се повтори ваква криза. Моментално нема инсулинска криза благодарение на донацијата од една фирма производител и ве уверувам дека ќе направиме се повеќе да не се случи таква криза – рече новиот министер за здравство.

-Исто така ќе бидат зголемени и испалтите на докторите и помошниот медицински персонал за нивните дежурства , но и ќе се зголемат платите.“,ќе изјави министерот Филипче по неговото стапување на функцијата Министер за здравство во владата на РМ.

Реорганизацијата на до тогаш запуштениот и девастиран Здравствен систем , веднаш ги даде и првите видливи ефекти.Цврстата хируршка рака , но и бистриот ум на хиперактивниот министер Филипче, веднаш ги постави темелите на реконструкција на здравствениот систем , едноставно промените започнаа да се движат експресно акко по шини на брз Воз.

Од како министерот Филипче седна на министерската фотеља , веднаш изврши детална анализа на севкупниоте дотогаш „фантомски “ вложувања во здравствениот систем од минатата власт. Она што го увиде , ниту малку не е пријатно ,затекна празна каса , многу натрупани долгови по разно разни основи , но и додатни побарувања за изградби на објекти ,кој ниту биле завршени, а уште помалку за голем дел од нив имало јавна постапка согласно Закон.Со еден збор , министерот Филипче затекнал хаос..

Изненадувачки наеднаш постана како невро хирургот со светска репутација ,наеднаш се снајде во новата негова мисија , онаа да изврши таков сложен оперативен зафат на метастазираниот до тогаш здравствен систем во РМ.

Веднш се реши инсулинската криза , се реши и набавката на спецвијалните лекови за лица кој боледуваат од ретки болести,го оформи системот на награди на докторите , но оној реален ,а не како до тогаш фиктивен по некој си учинок, но и ги скрати сите луксузи на клиниките .Така не помина ден министерот Филипче да не се појави случајно во некоја од болниците во Македонија , секако ненајавено, со што во голема мерка постави добра работна дисциплина.

Но, тука како назначаен елемент е транспарентноста на министерот Филипче спрема народот.Едноставен , практичен , кумуникативен, спремен да сослуша секого,но и сите забелешки од граѓаните испратени и по пат на електроснка пошта за некој недостик по болници или клиники, министерот Филипче веднаш реагирал за остранување на недостатоците , што створиле и додатен импулс кај директорите ,дека не може ништо да се сокрие од транспарентен министер.

Деновиве министерот Филипче и владата на РМ , повторно ги изненадиле вработените во клиниките и болниците во РМ.Она што беше ветено -„Зборот е Збор“, деновиве го осетија и докторите .Имено како што вети министерот Филипче и Премиерот Заев ,дека  ќе бидат зголемени и испалтите на докторите и помошниот медицински персонал за нивните дежурства , постана реалност. Сите дежурства на докторите се зголемени и исплатени ,па така одредени доктори специјалисти за своите дежурстав добиле на крајот на месецот и по 10,000,оо денари плус по основ на дежурства за изминатиот месец. Реадкцојата Охридскај контактираше со ддел од врвни макеоднски докторски имина, кој ваквиот потег на минситерството го поздравуват и тоа за нив е додатен мотив да останат и понатака во здравствениот систем во РМ, наместо како до сега да бараат други работи во приватните клиники или надвор од РМ.

Охридскај