Број на текстови објавени денес: 104
MAZDA-CX3-09.2018
MAZDA-CX3-09.2018-Mobile

Доживотен затвор за неонацистката Беате Цшепе поради убиства

Неонацистката Беате Цшепе денеска е осудена во Германија на доживотна казна затвор поради убиство, кое го сторила како член на неонацистичката група НСУ.

Германскиот суд ја прогласи за виновна по 10 точки од обвинението за убиство на 10 лица, осум Турци, Грци и германска полицајка, а убиствата се случиле во период од 2000 до 2007 година.

Таа негираше дека е одговорна за убиството на Уве Бенхарт и Уве Мундлос, кои извршија самоубиство во 2011 година, кога полицијата случајно ја откри неонацистичката група.

Цшепе изјави дека не чувствува морална одговорност, бидејќи не ги спречила.