Број на текстови објавени денес: 83
MAZDA-CX3-09.2018
MAZDA-CX3-09.2018-Mobile

Дали научниците навистина нашле начин за рано откривање на аутизам?

3(122)

„Едно од 68 деца има пореметување од аутистичниот спектар“, вели Хедер Коди Хазлет, асистентка на Одделот за психијатрија на Универзитетот Норт Каролина.

Моментално не постои медицинско тестирање за рано дијагностицирање на пореметувањата од спектарот, што е дополнителен проблем затоа што кај децата тоа пореметување може значително подобро да почне да се решава кога се тие помали.

Наместо тоа, лекарите денеска мораат професионално да го испитаат однесувањето и развојот на детето, за да утврдат дали има аутизам, односно, некое од пореметувањата на аутистичниот спектар, па резултатите од новото истражување се исклучителлно позитивни затоа што велат дека сепак постојат шанси да се откријат раните знаци на аутизам, и тоа на мозоците на доенчињата.

Повеќе за ова на порталот „Мајка и дете“.