Број на текстови објавени денес: 59
LAKI HOTEL
LAKI HOTEL

Мајка на три деца депортирана во Црна Гора по 30 години минати во САД

зп(6)

Во рамките на засилената кампања за депортирање на илегални имигранти од САД, од Детроит е депортирана и 50-годишната Црногорка, Захрија Пуровиќ, која во земјата живеела 30 години и таму израснала три деца, јавија американсиите медиуми.

Во 2001 година, Пуровиќ и нејзиниот поранешен сопруг биле повикани да дадат изјави пред американската Служба за имиграција и натурализација (ИЦЕ), при што Пуровиќ рекла дека се запознале во САД, додека сопругот изјавил дека биле во брак пред да дојдат во земјата. Поради ова несогласување, агентите на ИЦЕ почнале постапка за депортирање на Пуровиќ и минатата недела издејствувале депортација и покрај нејзината жалба до Апелациски суд.

Разделбата на Пуровиќ со нејзините деца и блиски пријатели беше снимена и објавена на социјалните мрежи, како и од медиумите од Детроит. Една од нејзините пријателки загубила свест при разделбата на аеродромот во Детроит.

– Ова е бесмислена одлука за депортација. Мојата клиентка немала никакво криминално досие и побарала азил во САД и во тек е процес пред Шестиот апелациски суд. ИЦЕ ја депортира во држава во која мојата клиентка не влегла 30 години -, изјави адвокатката на Пуровиќ, Кери Пастор, за локалните медиуми.

Со изборот на Доналд Трамп за претседател на САД, американските власти го засилија депортирањето на илегалните доселеници, согласно неговото ветување дека ќе воведе ред во имигрантската политика.