Број на текстови објавени денес: 127
MAZDA-CX3-09.2018
MAZDA-CX3-09.2018-Mobile

Иванов им го честита на граѓаните Денот на македонската револуционерна борба

Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов упати честитка до граѓаните по повод 23 Октомври – Ден на Македонската револуционерна борба, во која истакнува дека одбележувањето на празникот е симбол на долговековниот непокор и борба на македонскиот народ за слобода, државност и независност.

„Корените на македонската револуционерна борба започнуваат со формирањето на Македонската револуционерна организација, на 23 октомври 1893 година, кога шестемина македонски дејци ги обедини една визија за исполнување на вековниот сон – слободна Македонија. Патот до слободата беше исполнет со предизвици, но нивната сплотеност и решителност за остварување на своите идеали им даде сила да истраат пред тешкотиите. Пламенот што го разгореа револуционерите го презедоа илинденците, борците во Народноослободителната и антифашистичка борба и АСНОМ-ците кои го остварија стремежот за слободна македонска држава. Без 23 октомври 1893-та, не ќе беа можни ниту трите светли Илиндени од 1903-та, 1944-та и 1991-та“, пишува во шеститката на Иванов.

Наша должност, додава Иванов, е да им оддадеме почит на нашите борци за слобода и независност, следејќи го нивниот пат.

– Како следбеници на нашите предци, почитувајќи ја историската реалност, треба да создадеме иднина за нашите потомци, пишува во честитката на претседателот на државата.