Број на текстови објавени денес: 0
image003
image003

Во кое својство Вељаноски беше на ручек кај поглаварот на МПЦ?

15942054_979115778887599_14121502_n

Во кое својство вчера Трајко Вељаноски бил повикан на кај поглаварот на МПЦ, г.г. Стефан на традиционалниот божиќен ручек со државниот врв?

– Во кое својство беше таму присутен Вељаноски? Тој во овој момент не е во државниот врв согласно уставната хиерархија, тој е само пратеник на ВМРО-ДПМНЕ. А ако сакал поглаварот на МПЦ да повика некој од пратениците на ВМРО-ДПМНЕ можел да викне и некој друг, не морало баш Вељаноски – вели пратеникот Горан Мисовски од НСДП.

Според собранискиот деловник, Вељаноски е само пратеникот кој ја свикал првата седница, односно претседавач и претседава со седницата на Собранието додека новоизбраниот претседател или еден од потпретседателите не ја преземе должноста.

И поранешниот уставен судија Трендафил Ивановски има сличен став.

– Трајко Вељаноски е само пратеник со верификуван мандат и ништо повеќе од тоа. Неговото однесување пак како да е претседател е одраз на самоволието на ВМРО-ДПМНЕ – вели Ивановски.

Мисовски вели и дека премиерот Емил Димитриев треба да си поднесе оставка од пратеничката функција.

Од кабинетот на Вељаноски велат дека Димитриев не поднел оставка и дека тој само технички ја врши премиерската функција додека не биде формирана нова влада.

И од владата со сличен одговор дека „согласно Уставот и законите Димитриев и владата која ја предводи продолжуваат да ги извршуваат своите функции на техничко ниво се до изборот на нова влада“.

Фото: МИА