Број на текстови објавени денес: 0
image003
image003

Фронтекс ќе распореди уште 50 полицајци на бугарско-српската граница

frontex1

Европската агенција за контрола на надворешните граници Фронтекс во следниот период долж границата меѓу Бугарија и Србија ќе распореди уште 50 полицајци, како помош на локалните безбедносни сили во спречување на приливот на илегални мигранти, јави Танјуг.

Српскиот министер за внатрешни работи Небојша Стефановиќ на денешната седница на Комисијата за одбрана и безбедност на Собранието на Србија, изјави дека целта на ваквата засилена контрола на границата е да се спречи приливот на илегални имигранти преку српска територија кон западноевропските земји.

Стефановиќ нагласи дека српската полиција досега спречила околу 23 илјади лица во илегален премин на нејзините граници и дека поднела над две илјади кривични пријави за шверцување на луѓе.

Тој потенцира дека најголем дел од организаторите на шверцот на мигранти не се наоѓаат на територијата на Србија, па затоа Белград соработува со ЕУ во нивно откривање и идентификација.

Според податоците на српското Минстерство за внатрешни работи, во приватните центри на територијата на Србија во моментов престојуваат околу 7.000 мигранти, а во периодот од јануари до октомври годинава во земјата биле регистрирани речиси 108.000 мигранти.

Стефановиќ нагласи дека најголем број од мигрантите што во моментов се наоѓаат во прифатните центри во Србија и кои поднеле барање за азил, всушност не планираат да останат во земјата, туку само сакаат да го легализираат својот статус.

Според Стефановиќ, по склучувањето на договорот меѓу ЕУ и Турција бројот на илегални емигранти кои пристигнуваат во Србија е значително намален, но дека во исто време смален е и бројот на лицата со мигрантски статус, кои ја напуштаат земјата затоа што Унгарија преку двата премини на границата со Србија дневно пропушта само по 30 бегалци.