Број на текстови објавени денес: 78
image003
image003

Фигел: Се зголемува омразата меѓу Евреите и муслиманите

%d0%be%d0%bc%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b0-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%b8-%d0%bc%d1%83%d1%81%d0%bb%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8

Специјалниот пратеник на ОН за слобода на верата, Јан Фигел предупреди на опасност од зголемување на тензиите меѓу верските заедници, пред се меѓу муслиманите и Евреите.

Тој укажа дека е видлива тенденцијата на зголемена омраза меѓу муслиманите и Евреите, која може да стане реалност.

Поранешниот еврокомесар истакна дека исламот мора да ја почитува слободата на верите.

– Кога муслиманите живеат во паралелни општества тие сами себе си се ослабнуваат, тврди Фигел.