Број на текстови објавени денес: 0
LAKI HOTEL
LAKI HOTEL

Уредник на дневен весник уценувал член на ДИК

download-2420

Претставник на ДИК од Битола вчера побарал полициска помош откако бил уценуван од маж, кој му се претставил дека е уредник на дневен весник.

Вчера околу 16.33 часот додека со уште две лица, патувал за Битола, поради надзор за печатење на избирачки материјал, на неговиот службен мобилен телефон му се јавило лице кое му се претставило дека е од дневен весник. Лицето го прашало зошто ја одбил понудата за печатење на кандидатските листи за пратеници за претстојните парламентарни избори во весникот. На тоа пријавителот одговорил дека имал подобра понуда од друг дневен весник.

Во разговорот пријавителот забележал дека разговара на интерфон, при што во разговорот се вклучило друго лице, кое се претставило како главен и одговорен уредник на дневниот весник. Истиот му рекол дека не смеел да биде против објавувањето на кандидатските листи, а воедно му се заканил со компромитирање на личноста, со објавување на лаги и невистини во весникот, доколку не се објават листите во нивниот весник. Лицето му упатувало и разни погрдни и навредливи зборови и доколку не му била вратена одредена сума на пари (20.000 евра) ќе бил даден на суд.