Број на текстови објавени денес: 5
LAKI HOTEL
LAKI HOTEL

СВЕЧЕНА АКАДЕМИЈА ВО ОХРИД ПО ПОВОД 7-МИ НОЕМВРИ ,ДЕНОТ НА ОСЛОБОДУВАЊЕТО НА ОХРИД

img_20161107_124002

Општина Охрид со свечена академија во големата сала го чествува 7-ми Ноември денот на ослободувањето на Охрид одд фашистичката окупација.За потсетување Охрид за време на Втората светска војна се наоѓал под бугарска окупација. Партизанските единици го ослободиле градот на 15 октомври 1944 година, но за кратко време, бидејќи под притисок на германските сили тие се повлекле. По борбите меѓу партизаните и германските сили ноќта меѓу 7 и 8 ноември градот е ослободен.

На пригодната свечена академија беа доделени благодарници на успешни лица кој потекнувале од Охрид, или на друг начин биле дел од сегментот на опшествено живеење.img_20161107_124002img_20161107_123907