Број на текстови објавени денес: 0
image003
image003

Романија почна истрага за злоупотреба на детски труд против „Киндер”

romania-kinder-jajca

Романското Јавно обвинителство, по репортажата на британскиот таблоид „Сан”, започна истрага во врска со обвинувањата за искористување на детски труд во компанијата за кондиторски производи „Киндер”.

– Започнавме истрага против непознат сторител за искористување малолетни лица поради остварување профит, изјави портпаролка на Обвинителството, Михаела Пориме.

Во статијата на „Сан” се говори за две деца, на возраст од 6 и 11 години, од романскиот градот Кареи, кои работеле 13 часа на ден во погон ан „Кинедер“ заедно со нивната мајка, за таа да да добие поголема плата.

Локалното здружение за права на децата, од друга страна, изрази сомнеж за веродостојноста на кажаното.

– Исклучено е децата да бидат експлоатирани 13 часа на ден, зашто тие редовно посетуваат училиште и градинка, изјави директорката Маријана Драгос за агенцијата Аџепрес.