Број на текстови објавени денес: 0
LAKI HOTEL
LAKI HOTEL

Полјаците ќе одат порано во пензија

%d0%bf%d0%be%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b02

Полјаците од идната година ќе можат порано да одат во пензија, мажите на 65 години, а жените на 60, ако по Долниот дом, новиот закон го усвои и Сенатот.

Меѓутоа, пензиите затоа ќе им бидат помали за 30 отсто, предупредија експертите. Според статистиката, просечна Полјачка, родена во 1982 година, според сегашните закони ако оди во пензија на 67 години ќе има бруто пензија од 810 евра, додека ако замине во пензија по новиот предлог-закон, на 60-годишна визраст, пензијата ќе и биде преполовена на 420 евра.