Број на текстови објавени денес: 20
image003
image003

Подгответе се, за една недела најголемата супер-Месечина!

mesec

Цели генерации поминуваат, а да немаат можност да ја видат Месечината каква што ќе биде на 14 ноември. За сите љубители на астрономијата сателитот на Земјата подготвил спектакуларна ноќ.

Месечината не изгледала така уште од 1948 година и нема да биде таква сè до 2034 година така што на секој што гледањето во небото што му причинува задоволство треба да го крене погледот на 14 ноември.

Објаснувањето на НАСА што е супер-Месец.

Причината за тоа што Месечината се „зголемува“ и „намалува“ е затоа што неговата орбита не е совршено кружна, туку е средно елиптична. Бидејќи Месечината се „лула“ помеѓу најблиската (перигеј) и најдалечната точка (апогеј) на своето патување, нејзината оддалеченост од Земјата варира речиси 50.000 километри.

Кога е најблиску Месечината може да изгледа дури 14 отсто поголема и 30 отсто посветла, отколку кога се наоѓа на најдалечната точка.

Можеби најдобар опис колку ова е редок феномен е фактот дека ова ќе биде „најголемата“ Месечина во период од 86 години!