Број на текстови објавени денес: 7
DVE-LIRI-Baner6-970x90

Одбиен предлогот за преименување на загрепскиот плоштад „Маршал Тито“

download-4226

Градското собрание на Загреб денеска го одби предлогот на претседателот на Собранието, Андрија Микулчиќ и на неговата Хрватска демократска заедница (ХДЗ) за промена на името на загрепскиот плоштад „Маршал Тито“.

ХДЗ предлагаше да се врати старото име „Театарски плоштад“, јави националната Хрватска радио телевизија (ХРТ).

Прашање околу преименувањето на плоштадот „Маршал Тито“ е максимално исполитизирано во Хрватска и предизвикува сериозна поделеност во општеството.