Број на текстови објавени денес: 53
LAKI HOTEL
LAKI HOTEL

Одбележан Денот на албанската азбука во Битола

%d0%b0%d0%bb%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b0%d0%b7%d0%b1%d1%83%d0%ba%d0%b0

Со гости од Македонија, Косово и Албанија, попладневно во Битола свечено се одбележува годишнината од формирањето на албанската азбука.Единаесетте членови на комисијата кои пред 108 години ја формираа Албанската азбука во Битола денеска добија восочни фигури кои се поставени во спомен соба.

На свеченоста присуствуваа претставници на Владата на трите државни универзитети, Тетовскиот, универзитетот Мајка Тереза и Универзитетот на Југоисточна Европа како и претставници на универзитетот во Приштина.

Директорот на Музејот на Албанската азбука Нуер Арслани, рече дека за спомен собата со 11 восочни фигури, Министерството за култура потрошило 8 милиони денари.