Број на текстови објавени денес: 42
LAKI HOTEL
LAKI HOTEL

Николовски: Ќе направиме се за младите да останат тука, во Македонија ВИДЕО

%d0%bb%d1%98%d0%bd%d0%b8

Љупчо Николовски носител на кандидатска листа во ИЕ3, од село Митрашинци рече дека криминалните и злосторнички политики на оваа гарнитура придонесоа 626 илјади млади луѓе ја напуштат Македонија.
– Затоа го испишавме планот за живот во Македонија, со кој се предвидува младите луѓе да останат во Македонија. Планот за живот предвидува дека најмногу ќе се грижиме младите луѓе да останат во Македонија. Затоа ја воведуваме младинската гаранција која значи во рок од 4 месеци по завршување на школувањето секоја млад човек ќе добие понуда за вработување, понуда за тренинг, понуда да го продолжи своето школување. Во нашиот план за живот на младите предвидуваме за 4 пати зголемување на износост на средства преку кои ќе се креираат работни места преку активни мерки за вработување. Само по овој основ илјадници нови работни места за младите луѓе – рече Николовски.
Тој рече дека за секој млад човек што ќе има добра бизнис идеја ќе определат по 10.000 евра неповратни средства за ја реализира својата идеја и да остане овде во Македонија.
Секој млад човек ќе може да основа компанија со само 1 евро основачки влог и ќе овозможиме 15 000 евра кредити со само еден процент камата. За домашните фирми, за домашните средни и мали претпријатија испланиравме 140 милиони евра како директна финасиска поддршка за креирање на добро платени работни места од страна на домашните компании. Планот за живот во Македонија предвидува многу мерки преку кои што ќе ги задржиме младите тука во Македонија и ќе ги поддржиме домашните претпријатија кои ќе креираат работни места и ќе даваат просечна плата во државата. Планот за живот во Македонија ги испишавме со сите граѓани, токму за да го спречиме иселувањето од источна Македонија и од цела Македонија. Да направиме се младите луѓе да останат во Македонија.токму затоа ова ќе биде победнички план за живот во Македонија. На 11 декември ќе ја избереме иднината на младите тука во Македонија.