Број на текстови објавени денес: 127
MAZDA-CX3-09.2018
MAZDA-CX3-09.2018-Mobile

Концерт на Стојанова во музичкиот центар „Борис Христов”

На 24 ноември во 18 часот, во музичкиот центар „Борис Христов” во Софија, со свој солистички концерт ќе се претстави пијанистката Даница Стојанова.

На програмата ќе бидат изведени дела од македонските композитори Томислав Зографски, Ристо Аврамовски и Гоце Коларовски и две дела од Фредерик Шопен и Николај Меднер. Македонската пијанистка пред публиката во Софија ќе биде претставена од Васко Шутаров, директот на Културно-информативниот Центар на Р. Македонија во Софија и Елена Драгостинова, директор на Спомен куќата „Борис Христов”. Концертот е дел од годишната програма на македонскиот Центар во Софија за 2016 година и е поддржан од Министерството за култура.

Даница Стојанова е родена во Струмица, каде го завршува основното музичко образование. Школувањето го продолжува во Средното училиште ДМБУЦ “Илија Николовски Луј” во Скопје, а во меѓувреме соработува со професорите Трбојевиќ и Валдма на Музичката Академија во Белград. Своите студии по пијано ги завршува кај проф.Јокут Михајловиќ, а магистрира на ФМУ Скопје, кај проф. Е.Трпкова. Работела со светски познати музички педагози, како Жени Захариева, Акил дел Вињ, Жак Рувие, Људмила Рошчина.
Даница Стојанова како солист настапувала со Македонскта филхармонија и Видинската филхармонија (Р.Бугарија), а со свои солистички концерти се има претставувано во Бугарија, Турција, Германија, Франција, Италија, Србија.