Број на текстови објавени денес: 0
image003
image003

Караџовски: Преголемата транспаретност за состојбите го урива угледот на судството

zoran-karadzovski

Преголемата транспаретност и изнесувањето информации за состојбите во судовите во медиумите го нарушуваат угледот на судството, изјави претседателот на Судскиот совет, Зоран Караџовски, по денешната седница на која, меѓу другото, членовите на советот дискутираа и за последните случувања и скандали во Основниот суд Скопје 1.

Караџовски не ги соопшти заклучоците што Судскиот совет ги донел за состојбите во Кривичниот суд и препораките за смирување на тензиите меѓу одредени судии, но истакна оти повикуваат тие да се решаваат со разум и во рамките на институциите.

– Мислам дека ваквите состојби, особено транспаретноста за работи што не треба да бидат транспаретни во јавноста, односно иницијални фази на поднесување кривични пријави или соопштување на некои работи на медиумите, а истите тие работи да не бидат соопштение на Судскиот совет, придонесуваат угледот на судството неосновано да биде нарушен – рече Караџовски.

Тој додаде дека доколку некои судии имаат претпоставки за кривична одговорност кај свои колеги и поднесуваат кривични пријави, треба за тоа да ги известат Судскиот совет и надлежните инситуции без да се даваат информации во јавноста за тоа.

Караџовски посочи дека на денешната седница не ја разгледувале претставката што 13 судии ја поднесоа против претседателот на Кривичниот суд, Владимир Панчевски, бидејќи тоа не било нивна работа.

– Разгледувањето претставки не е наша надлежност, туку на новиот Совет за утврдување факти за одговорност на судија. Нашата надлежност е заштита на угледот на судството. Доколку Советот за факти одлучи дека треба да се бара утврдување на одговорност, таквиот предлог можат да го достават до нас. Досега таков предлог Судскиот совет нема добиено – рече Караџовски.

Одговарајќи на новинарско прашање во врска со Извештајот на Европската комисија за напредокот на земјава, конкретно за состојбите во судството, Караџовски рече дека на некоја од наредните седници Судскиот совет ќе го разгледува извештајот.

Прашан дали се согласува со забелешките за партизираноста во судството, тој изјави дека тие не се аргументирани во извештајот.

– Не држи и не е аргументирано. Има и некои прогрешни констатации кои не знам од каде произлегуваат – изјави претседателот на Судскиот совет.

META