Број на текстови објавени денес: 76
image003
image003

Извршителите од 1 јануари не смеат без најава да блокираат сметки

%d0%b1%d0%be%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%b8-1

Со новиот Закон за извршување кој стапува на сила од 1 јануари 2017 година, повеќе извршителите нема да можат да повлекуваат пари од сметките на должниците, без претходно да ги информираат.

Должникот, со новите измени, мора да биде информиран дека има некаков долг, па потоа добива рок од три дена да го подмири долгот и доколку тоа не го направи, тогаш му се блокира сметката.

Покрај тоа, должникот ќе биде известен каде и колку должи, така што нема да губи време за проверка каде се настанати долговите.

Вкупниот износот на наплата од извршување годинава изнесува над 76 милиони евра, два милиони евра помалку од лани.