Број на текстови објавени денес: 0
MAZDABaner1
MAZDABaner1Mobile

Женска поезија ќе се чита утре во Јавна соба

plakat-1

Големото финале на второто издание на Фестивалот на европската книжевност „BookStar“ ќе се одржи утре во 20 часот, во Јавна соба, каде ќе биде промовирана книгата „Што си ти?“, антологија на европската женска поезија, со што и официјално ќе се затвори годинашното издание на овој фестивал.

Книгата ќе ја промовира книжевната проследувачка и писателка Оливера Ќорвезироска, а модератор на целиот настан ќе биде водителката Елена Стојановска. Со поетско читање ќе настапат и петнаесетина македонски поети, писатели и преведувачи, кои ќе читаат стихови од песните поместени во антологијата и од своето творештво, меѓу кои и: Тихомир Јанчовски, Катица Ќулавкова, Лидија Капушевска-Дракулевска, Александар Прокопиев, Анастасија Ѓурчинова, Снежана Стојчевска, Долорес Атанасова-Лори, Мерсиха Исмајлоска, Ѓоко Здравески, Дарко Ангеловски, Маријана Јанческа, Моника Трајковска, Ивица Џепароски и други. За крај на промоцијата, но и на целиот фестивал, е предвиден концерт на групата „Летечки пекинезери“, свинг-џез состав со најнеобичното име и со огромен репертоар на оригинални композиции.

„Што си ти?“ е избор од најубавата поезија од европски авторки, направен од страна на соработниците и пријателите на издавачката куќа „Антолог“ по повод второто издание на фестивалот „BookStar“. Триесетина македонски и странски поети, раскажувачи, есеисти, романсиери, преведувачи одбраа по две песни од своите омилени поетеси од Европа, а дел од нив ќе настапат и на промоцијата. Оваа несекојдневна збирка на едно место ги вклучува Вислава Шимборска, Марина Цветаева, Кристина Росети, Ѓултен Акан, но и Катица Ќулавкова, Лилјана Дирјан, Николина Андова-Шопова…

Фестивалот „BookStar“ е поддржан од Европската Унија, Министерството за култура на Република Македонија, Амбасадите на Кралството Холандија и на Република Полска. Логистичката поддршка е на Јавна соба.