Број на текстови објавени денес: 0
LAKI HOTEL
LAKI HOTEL

Електронска валута станува реалност во Шведска?

%d0%b5%d0%b4%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%b0

Шведската влада ја разгледува идејата да воведе електронска валута наречена „ekrona“. Централната банка на оваа земја дошла на идеја да прејде на електронска валута откако  е забележан голем  пад на користење пари во кеш.

„Количеството книжни пари и монети во циркулација од 2009 година па наваму е намалено за 40 отсто, со зголемено купување преку интернет и користење на картички за тоа“, објаснуваат од тамошната Централна банка.

Доколку Шведска се одлучи за ваков чекор, таа ќе постане првата земја во светот што ќе им даде на своите потрошувачи директен пристап до виртуелни пари издадени од Централана банка на Шведска популарно наречена Riksbank.

Засега најпопуларна дигитална валута е биткоинот.