Број на текстови објавени денес: 5
LAKI HOTEL
LAKI HOTEL

ЕК ја намали прогнозата за растот на македонската економија на 2,1 отсто

%d0%b1%d0%b4%d0%bf2

Европската комисија во есенската прогноза предвиде помал раст за македонската економија. Наместо претходно предвидениот раст од 3,7 отсто, ќе изнесува 2,1 отсто.

Причина за намалениот раст спорд ЕК се поплавите и политичката криза.

Комисијата очекува македонскиот БДП да доживее солиден раст во текот на следната година од 3,2 отсто.

Европската комисија очекува раст на инвестициите по изборите во декември, и како што се наведува, во рамки на продолжената политичка криза, економијата растеше со побавно темпо во првата половина на 2016 година. Се очекува следната госина растот на производството да има основа во растот на инвестициите и потрошувачката на домаќинствата, под услов политичката криза да заврши.

ЕК прогнозира дека во 2018 година ќе дејоде до сериозното намалување на невработеноста до ниво од 22 проценти што ќе влијае и на растот на вработеноста. За годинава ЕК прогнозира невработенос од 24,4 отсто.

И во овој извештај ЕК прогнозира дека ќе продолжи зголемувањето на јавниот долг, кој годинава изнесува 40,5 отсто, а во наредните две години, според ЕК ќе порасне на 43 отсто.

Се очекува потрошувачката на домаќинствата да расте стабилно, но со побавно темпо, со добивки во вработување и нето-плати.

Приватните трансфери остануваат само малку над нивото од 2015 година, а апетитот на Владата за ад-хок зголемување на трансферите и субвенции да се намали.