Број на текстови објавени денес: 0
LAKI HOTEL
LAKI HOTEL

Десет лица се уапсени во БиХ под сомение за воени злосторства

%d0%b1%d0%b8%d1%856

Бластите во Босна и Херцеговина уапсија 10 лица осомничени за извршување на воени злосторства врз Србите од 1992 – 1993 година, јави Танјуг.

Асењата се извршени по наредба на босанската Влада.

Десетина задржани се обвинети дека во својство на членови на Хрватскиот совет за одбрана и воена полиција во Орашие и надледувачи во затвореничките кампови извршиле воени злосторства врз мношто заробеници од српската националност од регионот на Орашие во периодот од април 1992 до јули 1993 година.

Уапсените се предадени на обвинител, кој ќе ги утврди понатамошните правни дејства против нив.