Број на текстови објавени денес: 59
LAKI HOTEL
LAKI HOTEL

Германија спроведува истрага против Фејсбук поради поттикнување омраза

fb-mark-zucerberg

Германија почна истрага против првиот човек на Фејсбук, Марк Цукерберг за непреземање мерки во борбата против расистички коментари на неговата социјална мрежа.

За прашањето е активирано минхенското Обвинителство, изјави неговиот портпарол Флориан Вајнцил по поднесената тужба против Зукерберг од адвокатот Чан-џо Јун со седиште во Минхен.

Според адвокатот првичната истрага е спроведена против Цукерберг и уште деветминат раководители на американската компанија.

Обвинителството во Хамбург во март отфрли слична тужба од истиот адвокат, со образложение дека раководителите на Фејсбук не влегуваат во јурисдикцијата на германското законодавство.