Број на текстови објавени денес: 0
image003
image003

Генерал Ралев е новиот претседател на Бугарија

images-1349

Румен Георгиев Радев е новиот претседател на соседна Бугарија. Тој до пред некоја година имаше чин генерал-мајор во бугарските воздухопловни сили.

Румен Радев е роден на 18 јуни 1963 година во Димитровград. Во 1982 година, тој дипломирал на математичкиот факултет во Хасково со златен медал. Дипломирал на тема бугарските воздухопловни сили на Универзитетот „Георги Бенковски” во 1987 година, како најдобар постдипломски студент. Во 1992 година заминува на додипломски студии на Универзитетот „Максвел” во ескадрилата во САД. Од 1994 до 1996 година, студира на Воената академија во Раковско. Тој е доктор по воени науки во областа на подобрување на тактичката обука на екипажот за летање и симулација на боба во воздух.

Во август 2016 година, опозициската Бугарска социјалистичка партија и Алтернативата за бугарската обнова (АПР) официјално го номинираа Радев како кандидат за претседателските избори. Во истиот месец, АПР ја повлече својата претседателска номинација за генералот Радев. На првиот круг од претседателските избори во Бугарија на 6 ноември годинава, Румен Радев успеа да добие 27,30% од гласовите. Со овој резултат тој привремено водеше во натпреварот до вториот круг од изборите со против кандидатот Цецка Цачева.