Број на текстови објавени денес: 71
image003
image003

(ГАЛЕРИЈА-ФАКСИМИЛИ)КОМАНДИРОТ НА ПС РОПОТОВО КРАДЕЛ ДРВА ОД ДВОРОТ НА ПОЛИЦИСКАТА СТАНИЦА?!

drva-ropotovo-5

Командирот на Полициската станица РОПОТОВО , при СВР Битола  УПС Ристевски Гоце  на ден 05-10-2016 година, од дворот на Полисиската станица Ропотово, злоупоребувајќи ја својата службена положба и овластувања како командир на ПС Ропотово ,дозволил на свој близок пријател сопственик на Пилана,да против правно подигне огревно дрво ,кое претходно е одемено од страна на Шумската полиција . Имено огревното дрво од страна на Шумската полиција било оставено на чување во ПС Ропотово ,како доказ во предмет за кражба на дрва. Командирот Ристевски Гоце,со цел да прибави противправна имотна корист , во негово присуство,дозволил неовласено цивилно лице ,да влезе во кругот на полициската станица Ропотово,и да изврши уовар на огревно дрво кое било предмет на извршено Кривично Дело!,дознава редакцијата ОхридСкај.Од страна на УПС при ПС Ропотово на ден 05-10-2016 година ,по претходно добиени оперативни сознанија , обавил разговор со лицето Стојоски Боше од село Ропотово, кој признал дека со занење и присусво на командирот на ПС Ропотово , од дворот на полициската станица Ропотово земал огревни дрва , дрва со кој требало да направи колца и палки?!

Како што дознаваме УПС Мантароски Кронислав веднаш пријавил кражба на огревно дрво од дворот на ПС Ропоово,за шо како што дознаваме веднаш бил извршен увид од страна на Крим техника при СВР Биола, а воедно изготвени биле службени белешки и пријава против командирот на ПС Ропотово Ристески Гоце.(прилог -пријава)kom1

Редакцијата ОхридСкај дојде и до фотографии,од самиот настан ,како во присуство на командирот на ПС Ропотово од дворот на полициската станица во негово присуство се врши утовар на огревно дрво.(Прилог фото,кликнете за зголемување)drva-ropotovo-4 drva-ropotovo-5 drva-ropotovo-2 drva-ropotovo-3 drva-ropotovo-1

За предметниов настан УПС при ПС Ропотово Мантароски Кронислав, до МВР на Р.М -Сектор за внатрешна контрол и професионални стандарди поднесол Преставка ,но како шт дознаваме до денес од страна на Анета Станческа нема постапка против командирот на ПС Ропотово! Редакцијата на ОхридСкај дојде и до поднесената преставка ,која ја објавуваме во целост.

ОхридСкај

 

 

ДО

                                                                                             МИНИСТЕРСТВО ЗА ВНАТРЕШНИ РАБОТИ                 

                                                                                                                 НА МАКЕДОНИЈА  

                                                                   СЕКТОР ЗА ВНАТРЕШНА  КОНТРОЛА

                                                                                               И ПРОФЕСИОНАЛНИ СТАНДАРДИ

 

ПРЕДМЕТ :   ПРЕСТАВКА

 

            Од Мантароски Кронислав со стан во Големо Коњари Прилеп вработен во МВР на РМ со решение во СВР БИТОЛА ПО РОПОТОВО како полициски службеник.

На ден 05-10-2016 година од страна на пријателска врска од село Ропотово каде и работам како полициски службеник во ПО РОПОТОВО  ме извести дека лицето Стојоски Боше од с. Ропотово од ПО Ропотово изнесол дрва огревни натроварени на количка влечена од ПМВ марка БМВ со регистарски број  ПП 7533- АЦ негова сопственос и ги однесол во неговото дворно место во село Ропотово. А ова се случувало во присуство на командирот на ПО РОПОТОВО РИСТЕСКИ ГОЦЕ .

И јас кога појдов следниот ден 06=10-2016 година на работа  забелезав дека вистина недостасуваат во кругот на ПО РОПОТОВО некаде околу еден кубен метар дрва кој беја одземени- пронајдени на ден 03-10-2016 година и оставени во кругот на ПО РОПОТОВО на чување .И разговарав со дежурниот кој беше на работа кој ми кажа дека не е запознат со нисто и јас пошто бев тој ден 06-10-2016 година според распоредот за работа од 08 до 16 часот интервенција и излегов на терен да испитам за вчерашниот настан со дрвата . И отидов кај лицето Стојоски Боше во село Ропотово со кого обавив разговор за неговото носење на дрва претходниот ден и тој ми кажа дека на ден 05-10-2016 година околу 10, 30 часот од ПО РОПОТОВО зел околу 1 метар кубен огревни дрва кој биле дебели и биле добри за изработка на колци и тој ги зел со знаење и присуство на командирот на ПО РОПОТОВО Ристески Гоце за од истите да направи рачки и колци .За ова изготвив и службена белешка за собирање на информации од граѓани на која за дадениот исказ Стојоски Боше се потпиша и каза дека дрвата ги има растоваренои во дворното место и ги покрил со кебе за да не испукаат. Јас за ова го известив дежурниот во ПО РОПОТОВО и командирот Ристески Гоце.А воедно и Инспектор Мирчески Ѓоре во Прилеп  кој ми каза да го обезбедуваме лице до доаѓање на увидна група од Прилеп . Посне некое време одкако го известив дежурниот во ПО РОПОТОВО Перо Синадиноски ми се јави командирот Ристески ГОЦЕ и ми нареди да се повлечам од таму каде што сум бил немало ништо тој му ги дал дрвата и да не сум правел глупости, на што јас му одговорив дека овде има кривицно дело и не се глупости дојде на лице место Ристески Гоце командирот и го донесе Муслиоски Аднан колега за да продолжи да го обезбедува лице местото односно дрвата. И јас заедно со командирот појдов во ПО РОПОТОВО каде 1 час командирот ме убедуваше да сум се јавел Прилеп и да сум кажел дека не сум нашол никакви дрва и таму на лице место да однеселе други дрва со печат и легални а тие да ги врателе во ПО РОПОТОВО , на што јас не му прифатив и тогаш командитот Ристески Гоце излезе од ПО РОПОТОВО и отишол кај дрвата и на колегата Муслиоски Аднан му наредил да замини а дрвата ги натовариле Стојоски Боше и со истата количка и ПМВ  во присуство на командирот Гоце Ристески ги вратија во ПО РОПОТОВО.

Со што командирот Ристески Гоце поново како и претходниот ден самоволни и без да послуша дека од ПС Прилеп идат за увид го поремети лице местото а претходниот ден учествувал во кражба односно оттуѓување на предмети од ПО РОПОТОВО не законски.

По кратко време во ПО ропотово пристигна увидна група која изврши увид на лице место каде сто беја дрвата и во кругор на ПО РОПОТОВО од каде беја украдени.

Денот кога биле дрвата однесени од кругот на ПО РОПОТОВО на стража во ПО РОПОТОВО бил Зорнич Арнел , а дежурен Балилоски Демиралија , и во ПО РОПОТОВО на работа биле Велкоски Зоран , Каришич Ванеса, Алиоски Идрис.

ЗА ова изнесување на дрвата од кругот на ПО РОПОТОВО до мене дојдоја и слики кои би ви можеле да ви послужат за рачистување на овај настан а и самиот настан не е скријан секој го видел од тие што биле на работа на 05 и 06-10-2016 година.

Прилог

-четири слики

Службеи белески 5