Број на текстови објавени денес: 0
MAZDABaner1
MAZDABaner1Mobile

(ВИДЕО)КИРАЦОВСКИ ВО ПОСЕТА НА ОПШТИНА ОХРИД,БАКРАЧЕСКИ НЕЗНАЕЛ ЗА „КАЗНЕНА ЕКСПЕДИЦИЈА“ , ВИНАТА ЈА ПРЕФРЛАЛ КАЈ СЕКРЕТАРОТ ??

%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%86-%d0%be%d1%85%d1%80%d0%b8%d0%b4%d0%bd

Денес во работна посета на општина Охрид ,како и во казнената единициа на општина Охрид во Косел беше дополнителниот министер за Информатичко опшество Г-дин Александар Кирацоски. Кирацоски се сретна со градоначалникот на општина Охрид,кој дополнителниот министер Кирацоски му обкаснувал дека не знаел за казнената експедиција ,како и дека тој бил непартиски ,додека за пријавениот случај го посочил секретаоро на општината Димитар Спасовски. Во продолжение интегрален текст и видео од изјавата на Кирацовски.

Почитувани преставници на медиумите ,почитувани граѓани,денс заедно со членови на мојот кабинет бевм во посета на Општина Охрид,како и во центрите за социјални работи во општина Крушево и во Општина Ресен.Тука сме затоа што граѓаните секојдневно се охрабруваат , вработените во јавниот сектор секојдневно се охрабруваат ,пријавуваат закани , притисоци , политички влијаниа до нас ,а ние соодветно на тоа и реагираме.Политичките притисоци се од следниот карактер, закани за намалување на плата ,закани од прераспределба од едно на друго работно место,дисциплински мерки ,акко и спроведување на казненото оценување.Денес на градоначалникот на општина Охрид Господинот Бакрачевски ,му предочив една ситоација ,која што точно од ова општина по налог на секретарот на општината во старата општина Косел имаме таканаречена казнена експедиција на општинари кој што претходно биле неистомисленици со партијата на власт.Тие работат во несоодветни услови,а тоа треба да се провери, но и е недозволиво.Од друга страна она што е исто така безобразно се однесува на повеќе општини низ цела Република Македонија, е што организирано одредени директори и наставници на средни училишта врбуваат ,или политички влијаат врз учениците ,кој што се малолетни,и истите ги потикнуваат на партиски задачи од владеечката партија.Тоа е недозволиво и казниво со Закон ,и сите оние кои ги сториле тие злодела ЌЕ ОДГОВАРААТ.Ние сме свесни како кабинет ,дека како што ќе се доближуваат изборите ,како што ќе се наближува 11-ти декември власта ќе ги зголемува своите активности во овој поглед , но ние сме тука со сите иструменти кој што ни стојата на располагање тоа да го спречиме.Ќе направиме се во република Македонија на 11-ти декември да има слободни , фер и регуларни избори ,избори на кој граѓаните на еден соодветен начин ќе можат да го изразат своето политичко размислување,и својата политичка воља.

јас пред да дојдам во посета на пштина Охрид , бев и ја посетив таканаречената казнена експедиција и вработени ,кој што работат во старата зграда на општина Косел.Ги видов тие услови кој што не се доволни за соодветна работа и з аисполнување на сите задачи и обврски на тие вработени ,но од друга страна тие вработени НЕМААТ НИКАКВИ ЗАДОЛЖЕНИЈА И РАБОТНИ ЗАДАЧИ,зададени однапред од секретарот на општината од една страна , а од друга страна пак се оценувани и несоодветно и спротивно на Закон.Со казненото оценување ,она оценување кое оваа власт го иплементира на еден начин политички не  можеше да се влиае.Партискиот поставен шеф во тоа оценување игра главна улога ,тој учествува со 65% во таа оценка ,а останати колеги на еден административен службеник кој што се оценува учетвуваат со 35%, што значи судбината на еден вработен е во рацете на партиски поставениот шеф,кој доколку ги оцени вработените со оценка 1(еден),дури неосновано и недолжно , истите или можат да бидат избркани од работа ,или платата да им  биде намалена во рок од 6 месеци од 5 до 20 %.Од како ќе ги увидам сите аспекти и сите незаконити дејствија ќе прценам која испекција ,или кој соодветни дејствија ќе ги прземам и ситите ќе бидат доследно и навремено превземени“-ќе истакне Кирацоски.

 

 

slika-2