Број на текстови објавени денес: 71
image003
image003

Вечерва почнува „Синедејс“

cinedays

Со српскиот филм „Дневникот на машиновозачот“ во режија на Милош Радовиќ вечерва во киното „Милениум“ ќе биде отворен 15. Фестивал на европски филм „Синедејс“ (CineDays). Филмот е добитник на награда од публика на фестивалот во Москва, а на скопската проекција ќе гостува дел од екипата меѓу кои и главниот актер Лазар Ристовски.

Осум филмови во официјалната програма и шест во селекцијата балкански филмови (СинеБалкан), како и 25 во гала-програмата ќе бидат прикажани на годинашниот „Синедејс“ кој ќе се одржува во кината „Милениум“, „Фросина“ и во Џебното кино на Младинскиот културен центар до 19 ноември кога ќе биде затворен со хрватскиот филм „Устав на Република Хрватска“ на Рајко Грлиќ, во кој копродукциски учествува и Македонија.

Меѓу филмовите во официјалната селекција ќе се натпреварува и германскиот филм „Тони Ердман“ кој е номиниран за европскиот оскар, а во програмата СинеБалкан меѓу другите е и „Добра жена“ – дебитантски филм во режија на актерката Мирјана Карановиќ.

Во гала-програмата, за која има најголем интерес на „Синедејс“, и оваа година се филмови од звучни режисерски имиња, наградувани на најголемите фестивали. Меѓу нив се насловите: „Сол и оган“ на Херцог, „Патерсон“ на Џармуш, „Аве, Цезар“ на браќата Коен, „Комуна“ на Винтерберг, „Убавите денови во Аранхуез“ на Вим Вендерс, „Кафе-друштво“ на Вуди Ален, „Хулиета“ на Алмодовар, „Таа“ на Пол Верховен, „Аргентина“ на Карлос Саура, „Рај“ на Кончаловски…

На „Синедејс“ ќе има и програма „МК во ЕУ“ која ќе има три филма со копродукциско учество на Македонија – романскиот „Сиера Невада“ на Кристи Пуиу, словенечкиот „Ноќен живот“ на Дамјан Козоле и хрватскиот „Устав на Република Хрватска“, како и црногорскиот „Игла под прагот“ (од програмата СинеБалкан) во кој игра Никола Ристановски, а музиката е на Тони Китановски.

Селектор на натпреварувачките програми (Официјалната и СинеБалкан) е Бернд Будер, а за наградите ќе одлучуваат две жирија – Чедомир Колар, Зринко Огреста и Игор Иванов – за осумте филмови од Официјалната програма и Если Ердем, Нина Раковец и Дамир Чучиќ – за шесте филмови од СинеБалкан.