Број на текстови објавени денес: 0
image003
image003

Вајгл, Флекенштајн и Кукан бараат фер изборна трка

4310

Сите партии покажаа оптимизам во однос на резултатите што ги очекуваат да ги постигнат. Задоволни сме што постои дух на соработка помеѓу двете главни партии и нивните лидери за избегнување инциденти за време на изборната кампања. Имаме добра причина да веруваме дека изборите на 11 декември ќе бидат фер и транспарентни и дека ќе претставуваат почеток на едно ново време за Македонија. По изборите ќе дојде време за признавање на резултатите од нив и продолжување со реформите дефинирани во Пржинскиот договор за што има консензус меѓу партиите, изјави европратеникот Вајгл, кој е и известувач за Република Македонија во Европарламентот.

Тој истакна дека денеска имале средба и со специјалната јавна обвинителка Катица Јанева при што на средбата го повториле интересот и поддршката за оваа институција.

– Нагласивме дека е важно СЈО да не бидат согледувани дека држат страна во процесот на избори и периодот пред самите избори, рече Вајгл.

Европратеникот Кукан посочи дека чувството по средбите е дека подготовките за изборите се одвиваат добро и се надева дека така и ќе остане.

– Се надевам дека ќе имате кредибилни избори прифатени од сите политички играчи и дека новата влада веднаш ќе почне со имплементирање на приоритетните реформи со што земјата ќе покаже дека е посветена на евроинтеграциите и ќе почне да се придвижува во таа насока – рече Кукан.

Флекенштајн, пак, потсети дека овие избори ќе бидат набљудувани од ОБСЕ/ОДИХР кои се, рече, добро подготвени за таа цел и дека во процесот на мониторирање ќе бидат вклучени и пратеници и претставници на невладините организации.

– Се надевам дека македонските граѓани ќе излезат во голем број на гласачките места и дека тие ќе бидат успешни – истакна Флекенштајн.

Тројката европратеници најавија дека повторно ќе дојдат во посета на земјата една недела по одржувањето на изборите.